Malo terapije z veliko srca

Ko najstniki lažejo

Najstništvo je čas, ko želimo biti bolj samostojni in neodvisni. Najstniki govorijo resnico, vendar pa jih potreba po samostojnosti lahko vodi k spremembi v njihovem vedenju, vključno z laganjem. Pomembno je, da v času najstništva starši dopuščate odprto komunikacijo, saj boste tako dali jasno sporočilo, da ste tam za njih, ko bodo zašli v težave in jim boste pri tem tudi pomagali. Razumeti zakaj najstniki lažejo in kako jih spodbuditi, da so z nami čim bolj iskreni, vedeti kako se odzvati ob morebitin laži, vam bo pomagalo navigirati v težkih časih.

ZAKAJ SE NAJSTNIKI LAŽEJO?

Običajno najstniki govorijo resnico. Ko pa se odločijo, da bodo lagali je razlog običajno, da bi se izognili razočaranju vas staršev. Za najstnika, je ne razočarati staršev, veliko večja motivacija za laž, kot to, da bi bili kaznovani.

Ostali razlogi za laž so lahko še:

Da bi se izognili težavam.

Da bi se izognili občutku sramu ob tem, ko so storili kaj nespametnega.

Da zaščitijo svojega prijatelja, ki je v težavah.

Da prikrijejo svoja prava čustva.

Da si prislužijo občudovanje vrstnikov.

Da bi izgledali bolje z olepševanjem ali pretiravanjem stvari.

Uveljavljati svojo svobodo in neodvisnost od avtoritete staršev in učiteljev.

Ker mislijo da so pravila staršev nepravična.

Ohranjajo zasebnost.

Terapija za najstnike

POZNAMO 3 TIPE LAŽI:

Laganje z izogibanjem; Ta strategija vključuje odvračanje staršev od tem, o katerih najstniki nočejo govoriti. Zato najstniki odvrnejo starše od pogovorov, ki bi jih lahko prisilili, da razkrijejo informacije, ki jih ne želijo deliti.

Laganje z opustitvijo; Ko najstniki lažejo zaradi opustitve, izpustijo ključne informacije, za katere vedo, da bi bile pomembne za njihove starše.

Laganje s provizijo; To je najbolj osnovna oblika laganja: namerno dajanje izjav ali pripovedovanje zgodb, ki niso resnične. Raziskovalci  pravijo, da je ta vrsta laganja bolj redka kot druge. Vendar pa odkrite laži najbolj negativno vplivajo na odnose med starši in otroki.

Toda vprašanje, ki po mojem mnenju ostaja za večino staršev odprto je, kako zmanjšati ali odpraviti vsako laganje in kaj storiti, ko ugotovimo, da najstnik ni bil pošten. Strahovi so, da če iščete njihove laži ali se obnašate kot pobesneli, ranjeni starši, kar tudi čutite, ko odkrijete neresnice, se bo vaš najstnik zaprl in morda se boste znašli še dlje od resnice. Bojite se, da bodo s svojim vedenjem šli v »podzemlje«.

KAKO OPOGUMINTI NAJSTNIKA, DA BO ISKREN

Najstniki pogosteje lažejo, če verjamejo, da jih starši ne boste pošteno zaslišali ali spoštovali njihovega stališča. Če lahko s svojim najstnikom gojite močno in zaupljivo komunikacijo, je večja verjetnost, da bo prišel k vam, ko bo v težavah, namesto da bi se zatekel k lažnemu vedenju. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko svojega najstnika spodbudite k poštenosti:

Ostanite povezani: Ko vaš najstnik ve, da se lahko pogovarja z vami o tem, kako raziskati več stvari na svoj način, mu lahko pomaga naučiti se, da mu ni treba lagati, da bi rešil težave, dobil bo kar potrebuje, ali pridobil več neodvisnosti.

Ostanite mirni: ko vam najstnik pove resnico, tudi če je nekaj, česar ne želite slišati, poskusite ostati mirni, spoštljivi in ​​neobsojajoči ter preverite, ali lahko skupaj rešite stvari. Resnica, čeprav boleča, je boljša od laži in jo je treba tako obravnavati.

Spodbujajte zaupanje: če lahko vzpostavite povezavo med tem, da je vaš najstnik pošten, in mu dajete večjo neodvisnost in zasebnost, lahko to spodbudi vašega najstnika, da je pošten. Naj bo vaš najstnik del procesa postavljanja pravil za svoje vedenje in sprejemanja odločitev, ki vplivajo nanj. Če je vaš najstnik del procesa, je večja verjetnost, da se bo pridružil. Poskusite zgraditi zaupanje tako, da skupaj rešujete težave in svojemu najstniku pokažete, da cenite njihov prispevek.

Bodite vzor iskrenosti: Vaš najstnik posluša, kaj govorite, in opazuje, kaj počnete. Torej, kolikor je mogoče, modelirajte poštenost. Bodite resnični o svojih občutkih, idejah, uspehih in neuspehih, da bo vaš najstnik videl, da je v redu biti odprt in iskren glede svojih izkušenj.

Najstniki lazejo

Bodite odprti za pogajanja: če vaš najstnik meni, da nima smisla spraševati ali se pogajati z vami, se bo morda začel izogibati komunikaciji z vami in se zatekel k lažnemu vedenju. Če lahko pokažete, da ste pripravljeni zaupati svojemu najstniku, tako da mu omogočite malo več svobode, je večja verjetnost, da bo do vas iskren.

Izogibajte se jeznim zasliševanjem: jeza in zaslišanje, verjetno ne bosta spodbudila vašega najstnika, da bo iskren z vami. Vaš najstnik bo verjetno postal bolj skrivnosten, obramben in trmast, če ga boste zasliševali. Namesto tega se poskusite povezati z njim. Naj pove svoje. Ni se vam treba strinjati z njegovim stališčem, samo poskusite zadržati svoje mnenje, da se bosta lahko pogovorila o situaciji, ne da bi se le-ta spremenila v prepir.

Ne zasramujte: če vaš najstnik pride k vam, da vam pove nekaj, kar je storil, za kar ve, da ne želite slišati, se izogibajte sramu. Če je vaš najstnik zaskrbljen, da bi ga lahko bilo sram, ker vam je povedal resnico, se bo naslednjič morda zatekel k laži, da bi se izognil vaši reakciji.

Bodite pošteni: poštenost spodbuja poštenost. Bodite jasni, dosledni in pošteni pri določanju družinskih pravil in posledic, da bo vaš najstnik vedel, kako se pričakuje, da se bo obnašal. Želite, da vaš najstnik ve, da vam lahko pove resnico in je ne boste uporabili proti njim.

Praznujte najstnikovo poštenost: Ko vaš najstnik pove resnico – tudi če jo je težko slišati – mu povejte, da cenite njihovo poštenost. Lahko bi rekli nekaj takega: ‘Hvala, ker si bil dovolj pogumen, da mi poveš tisto, česar nisi želel, da vem in česa nisem hotel slišati.’

POTREBUJETE POMOČ?

Problematični najstniki

Če menite, da potrebujete pomoč pri krepitvi odnosa z najstnikom, se srečujete s tem, da vam najstnik nenehno laže me lahko kadarkoli kontaktirate na 051 411 995 ali [email protected].

Če sumite, da vaš najstnik prikriva resnico o nečem, kar bi lahko ogrožalo njegovo življenje ali življenje koga drugeg, nemudoma poiščite pomoč. Kontaktirate lahko enoto za adolescentno psihiatrijo Ljubljana 01/5874 955 ali center za obveščanje na 112.