Malo terapije z veliko srca

Kaj je psihoterapija?

In times of stress the best thing we can do for each other
is to listen with our ears and our hearts and
to be assured that our questions
are just as important as our answers.
-Fred Rogers

Kaj je psihoterapija?

Anja Erjavec
Foto: @aidas.photography

Beseda psihoterapija izhaja iz stare grščine (psycho-duša in therapie-zdravljenje). V psihoterapiji se s pomočjo različnih metod soočamo z osebnimi stiskami, katerih rezultat otežujejo naš vsakdan. Poteka kot pogovor, ki ima dolgoletne korenine v psihološki znanosti ter učinkovitost katerega dokazujejo številne znanstvene raziskave. Temelj terapevtskega procesa je ustvarjanje zaupnega prostora, znotraj katerega je klientu omogočeno spoznavanje in vzpostavljanje stika s svojim notranjim svetom, psihoterapevt pa mu pomaga, da le-to raziskuje, ozavesti, razume in stopa po poti predelave, zanj pomembne izkušnje.

Kako poteka?

Znotraj psihoterapije so se vzpostavile številne smeri (modalitete). Sama delujem po principih integrativne psihoterapije, ki povezuje znanja in tehnike različnih psihoterapevtskih smeri in pristopov (transakcijske analize, gestalt terapije in na klienta usmerjene terapije).

Pri slednji je v ospredju proces integracije osebnosti, torej povezovanja odcepljenih in nezavednih delov sebe. Preko povezovanja pride do doživljaja polnega kontakta s sabo in z drugimi ljudmi. Integrativni pristop je celosten pristop, ki vključuje nenehno upoštevanje klientovega čustvenega, vedenjskega, miselnega, telesnega in duhovnega nivoja. Sama pa v svoje delo vnašam tudi elemente čuječnosti, ki je močno in učinkovito orodje za posameznikovo osebnostno rast ter spoprijemanje z osebnimi stiskami.

S klientom gradiva varen in zaupen odnos, znotraj katerega s pomočjo različnih psihoterapevtskih metod in tehnik raziskujeva njegovo doživljanje. Z boljšim razumevanjem sebe in večjim občutkom lastne vrednosti klient stopa po poti povezovanja vseh delov, ki jih je v preteklosti, z namenom preživetja, moral odcepiti od sebe.

Komu je namenjena?

Psihoterapija je namenjena vsem, ki se soočate s/z:

  • psihosomatskimi težavami,
  • pomanjkanjem samozavesti,
  • težavami v partnerskih in drugih medosebnih odnosih,
  • stresom in nezmožnostjo sprostitve,
  • anksioznostjo (oz. tesnobo),
  • depresijo,
  • nespečnostjo,
  • občutki osamljenosti, praznine,
  • postavitvijo sebe na zadnje mesto,
  • željo bolje spoznati sebe in izboljšati kvaliteto svojega življenja.

Psihoterapijo izvajam z mladostniki od 12. leta naprej in odraslimi osebami. Obravnava lahko traja od nekaj srečanj, nekaj mesecev, do več let. Obdobje trajanja je odvisno od ciljev, ki jih klient ima. Srečanja potekajo enkrat tedensko in trajajo 50 minut.