Malo terapije z veliko srca

O Meni

Anja Erjavec
Foto: @aidas.photography

Sem Anja – ženska, ki ljubi življenje, svoje delo pa opravljam z veliko mero strasti in srčnosti.

Splet dogodkov in okoliščin me je vodil do strasti, ki jo čutim do dela z ljudmi in pomoči, ko boli duša. Dogodek, ki je pri petih letih zaznamoval moje otroštvo in življenje je bolezen moje mami. Njena bolezen in borba za življenje je travma za celotno družino in vsakega posameznega člana. Mami še danes vztrajno, a uspešno bije boj z boleznijo. Vendar rane, ki nikoli niso bile pravilno zaceljene, ostajajo. Kot majhna deklica sem vse rane in strahove skrbno potlačila v najgloblje predele svoje duše. Tam so ostale vse  do študija biopsihologije in nato še psihoterapije, katera sta počasi, počasi privabljala vsebine na plano. Pričela sem se zavedati, kaj vse sem čutila tam in takrat in kaj vse čutim tukaj in zdaj. Skupaj s terapevtko in redno prakso čuječnosti se je pričel proces zavedanja in celjenja ran. Spremembe, ki so se pričele dogajati v meni in okoli mene so globoke. Moje življenje je postalo bolj pristno, ljubeče in sočutno. Začela sem živeti in uživati življenje. Spoznala in spoznavam kdo pravzaprav sem, česa si želim in kje so moje meje. Poznati sebe, biti s seboj in drugimi točno to kar si, je tisto kar daje pravo vrednost našemu bivanju. Menim, da smo vsi vredni kvalitetnega živlljenja, tebi pa želim pomagati, da to vrednost najdeš.

Čuječnost in psihoterapija predstavljata velik in pomemben del mojega življenja, saj od mene terjata nenehno skrb za lastno psihično kondicijo, kar pa mi navsezadnje omogoča, da ti lahko nudim vse tisto, kar sem ti kot strokovnjakinja dolžna nuditi. Zato je nenehna skrb zase moja prioriteta in del mojega delovnika. Skrb zase se kaže v redni praksi čuječnosti in osebni psihoterapiji. Svoj osebni mir, energijo za življenje in navdih najdem v gorah, kamor se odpravim zaradi razgleda in zvokov narave. Poleg gora mi pomemben vir notranjega miru ter življenjske energije in navdiha predstavljajo tudi potovanja, ki mi omogočajo nove dogodivščine in spoznavanje novih kultur ter branje knjig, saj se moje hrepenenje po znanju nečesa novega nikoli ne konča.

Sem specializantka integrativne psihoterapije na inštitutu za psihoterapijo in svetovanje – IPSA. Moja osnovna izobrazba je magistrica biopsihologije. V svojem magistrskem delu sem raziskovala, katere tehnike čuječnosti integrativni psihoterapevti uporabljajo pri svojem delu. Praktično znanje pridobivam preko prostovoljnega in rednega dela. Delam na področju:

  • travme,
  • tesnobe in paničnih napadov,
  • depresije,
  • motenj prehranjevanja in hranjenja.

Svoje znanje nenehno nadgrajujem s poglobljenim strokovnim raziskovanjem, lastnim psihoterapevtskim procesom ter z udeležbami na domačih in mednarodnih seminarjih.

Pri svojem delu sta mi poleg neobsojajočega sprejemanja drugih, pomembna tudi iskrenost do sebe in drugih ter zaupanje. Zaupanje in diskretnost sta nekaj kar zelo spoštujem in k čemur me zavezuje tudi etični kodeks SINTE (Slovensko društvo za integrativno psihoterapijo in transakcijsko analizo – članica le-tega sem tudi sama) in SKZP (Slovenska krovna zveza za psihoterapijo). Slednje pomeni, da je vse kar je podeljeno, izrečeno in povprašano na terapiji obdelano v skladu z dogovorom o zaupnosti.

Sem del mreže EAP (Employee Assistance Program) svetovalcev IRI Ljubljana.