Malo terapije z veliko srca

Odgovor na tvoje vprašanje je: Bodi človek.

Karkoli že počnem je moje vodilo, bodi človek. Saj smo v svojem bistvu vsi  ljudje s svojimi napakami, popolnostmi, vrednostmi in stiskami. Pravzaprav smo v tem trenutku vsi v isti godlji, znotraj katere se vsak, na svoj način, sooča, po svojih najboljših močeh.

Prav vsak se trudi, prepričana sem, da nihče iz med nas namenoma ne želi nikomur škoditi, še več namenoma ogroziti življenja bližnjih. Vsak deluje iz sebe za sebe.

Se spomnite, ko letite z letalom, vam stevardesa, da navodilo, da najprej nataknete masko sebi in šele nato otroku? Tako je prav, saj če ne bomo pomagali sebi, bomo v pomoči drugemu popolnoma nekoristni.

Vprašam te, pa zares skrbiš zase? Zares poskrbiš, da krepiš svoj imunski sistem, da se gibaš, in si še posebej pazljiv pri osebni higieni? Morda še težje vprašanje zate, ali skrbiš za svoje duševno zdravje? Ali sploh veš kakšno je tvoje mentalno zdravje v tem trenutku?

Prijaznost
Photo by Matt Collamer on Unsplash

Kristin Neff, raziskovalka sočutja do sebe in psihoterapevtka pravi, da občutek skupne človečnosti vključuje spoznanje skupne človeške izkušnje, razumevanje, da vsi delamo napake in doživljamo neuspehe, ter da vsi živimo nepopolno življenje. Namesto, da se izoliramo zaradi svoje nepopolnosti in egocentrično občutimo, da sem jaz edini, ki mu je spodletelo in edini, ki trpi. Sočuten posameznik zavzema širšo in bolj povezano pozicijo s sprejemanjem osebnih napak in težav.

Čuječnost vključuje zavedanje trenutne izkušnje z jasnostjo in uravnoteženostjo, brez da bi nas povleklo v negativno izkušnjo ter, da bi se z njo pretirano poistovetili.

Raziskave kažejo, da je skrb zase in sočutje do sebe močan vir spodbujanja notranjega in medosebnega zadovoljstva. Ko se zavedamo svojega trpljenja in se odzovemo s prijaznostjo ter spominjanjem, da je trpljenje del skupne človeške izkušnje, se lažje spopadamo z življenjskimi boji. Ustvarjamo ljubeče, povezano in uravnoteženo stanje duha in srca, ki pomaga zmanjšati nastanek duševnih motenj in stisk, ter hkrati izboljšuje veselje in smisel v življenju.

PRIJAZNOST JE POT DO ČLOVEČNOSTI

Drži, da prijaznost rodi prijaznost. Na nek način je nalezljiva. Toplina je zaželena. Kogarkoli boste vprašali, vam bo povedal, da si želi, da bi ga drugi obravnavali s prijaznostjo. Kdor ima hišnega ljubljenčka lahko to dobro razume. Bodi prijazen do svojeg psa in imel boš najboljšega prijatelja za celo življenje.

Ko smo prijazni smo pomirjeni. Ali ni to vse kar si želimo?

Pomisli na mirovnike kot je bil Gandhi, Mandela, John Lennon, Henry Thoreau, Martin Luther King. Primimo človečnost za roko in se osvobodimo sodb, kritziranja, predpostavk in sovraštva.

Razumevanje je ključ . Prijaznost je pot.