Malo terapije z veliko srca

Postavljanje meja.

Postavljanje meja se nanaša na tvoje zavedanje, do kje sem jaz in kje se začne druga oseba. Da lahko postavljamo meje, je ključnega pomena, da poznamo samega sebe. Da se zavedamo svojih potreb, prioritet in ciljev. Poleg poznavanja samega sebe, sem se naučila, da je še pomemben in potreben pogum, da sebe postavim na prvo mesto in asertivno postavim mejo drugemu.

Sama sem imela pri tem velike težave, rezultat ne postavljanja meja je bilo, da sem iz trenutka v trenutek potlačevala in potiskala na stran svoje potrebe, občutke in se prilagajala ostalim, samo, da bi me imeli radi, da me nebi zapustili. To je občutek, ki ga v preteklosti nisem zmogla prenesti. Na takšen način nisem nikoli šla na tiste izlete, na katere sem si želela, nisem jedla kosila, ko sem jaz začutila potrebo po hrani in šla takrat na pijačo, ko so drugi določili uro, pa čeprav sem morala za vse to prestaviti vse svoje plane in včasih žrtvovati svoj spanec, nisem pa se zavedala, da na koncu koncev žrtvujem sebe, da zadovoljim druge. Ves čas sem zadovoljevala potrebe drugih, nihče pa ni mojih, seveda, le kako bi jih, če pa nisem vedela katere so moje potrebe, ter jih nisem znala izraziti.

Postavljanje mej

Potreba po postavljanju meja se je pričela, ko me je moj delodajalec pričel spolno nadlegovati. Tukaj pa sem imela zelo jasno začrtano mejo, tukaj je bil odločen NE. Vedela sem, da je ta oseba prestopila mojo mejo, nisem pa vedela in znala postaviti meje. S pomočjo moje psihoterapevtke sva ozavestili vse strahove, ki so se porajali ob tem, ko bi postavila mejo. Šli sva skozi najboljši možni scenarij in najslabši možni scenarij, ki bi se lahko zgodil, ko bi tej osebi postavila mejo. Skupaj sva vadili, kaj in kako bom tej osebi povedala in s tem postavila jasno mejo. Vsa ta priprava, psihična opora moje psihoterapevtke sta mi dali moč, da sem zmogla in uspelo mi je. Občutek, ko sem postavila mejo je bil neverjeten. Čutila sem notranjo moč, radost, ljubezen do sebe. Od tukaj naprej sem vedno lažje postavljala meje, skupaj s psihoterapevtko sva porabili vedno manj energije za to, da sem se pripravila na postavitev meje, vsa ta vprašanja:

1 Kaj je najslabši možni scenarij, ki se lahko zgodi, ko bom tej osebi postavil/a mejo?

2 Kaj je najboljši možni scenarij, ki se lahko zgodi, ko bom tej osebi postavil/a mejo?

3 Česa me je strah?

4 Se mi je v preteklosti to že kdaj zgodilo? Kako sem takrat odreagiral/a?

so mi bila v veliko pomoč. Postavljanje meje, je lahko zelo težko in včasih potrebujemo oporo drugega. Naj nas ne bo sram prositi za pomoč, to ne pomeni, da smo šibki, ker ne zmoremo sami, ampak kaže na našo neverjetno moč, da vragu pogledamo v oči in mu rečemo »NE, TOKRAT IZBEREM SEBE«.